Keepers
PANO0001-2.jpg

Keepers

Keepers zijn belangrijke spelers binnen onze teams en krijgen speciale begeleiding vanuit onze keepersclub. De keepersclub zorgt voor gerichte keeperstrainingen en informatie over spelregels en kennis die voor het keepen van belang zijn. 



Elk team moet bij een wedstrijd een keeper in het veld hebben. Dit is meestal een vaste keeper, maar bij de jongere teams staan spelers vaak bij toerbeurt op doel. 

  Als gekozen wordt voor het spelen zonder doelverdediger:
- wordt een strafcorner verdedigt door 5 reguliere veldspelers
- mag de doelverdediger met een strafbal terug het veld in gewisseld worden

Geregeld zien we bij jeugdteams zonder vaste keeper, dat de speler die aan de beurt is om het doel te verdedigen niet precies weet welke rechten keepers hebben binnen en buiten de cirkel. Daarom geven we hier in het kort aan welke regels voor keepers gelden. 

Als keeper mag je:
  • de bal met je stick, kleding, uitrusting of met elk deel van je lichaam wegspelen, van richting veranderen of stoppen (als je het niet gevaarlijk ?doet);
  • de bal uitsluitend met je stick spelen als de bal buiten de cirkel is.
Als keeper mag je niet:
  • buiten het 23-metergebied komen;
  • op de bal liggen.

Elk team mag spelen met: 

- een doelverdediger die een afwijkende kleur shirt en beschermende kleding draagt, die ten minste bestaat uit een helm, legguards en klompen; deze speler wordt omschreven in de reglementen als een doelverdediger; of
- alleen veldspelers; geen enkele speler heeft de rechten van een doelverdediger of draagt een afwijkende kleur shirt; geen enkele speler mag beschermende kleding dragen behalve een gezichtsmasker als een strafcorner of een strafbal wordt verdedigd; alle teamspelers dragen hetzelfde kleur shirt.
Voor keepers gelden een aantal aparte regels.



Lichaamsbescherming

Een keeper draagt ter bescherming in ieder geval:
  • een helm;
  • beenbeschermers (legguards);
  • klompen om de voeten;
  • een shirt, trui of jack in een afwijkende kleur van de rest van het team en het team van de tegenstander.
Een keeper mag ook bescherming voor de armen, borst, bovenbenen en handen dragen.

Een bodyprotector moet altijd onder het shirt of jack gedragen worden om te voorkomen dat de bal er in raakt (strafcorner tegen!) of dat de keeper zelf achter iets blijft haken. De bal kan ook vast komen te liggen in een van de legguards. De keeper kan dit voorkomen door een goede keepershouding en een snelle reactie van handelen. 

Elk team heeft een eigen tas met keepersuitrusting in bruikleen. Wil je weten waar de keepersuitrusting uit bestaat, waar het voor dient en hoe je ermee om moet gaan, klik dan hier.