Zaalhockey
9ahjdrkn.png Buiten.jpg

Zaalhockey

Zaalhockey vindt plaats in de periode dat Veldhockey winterstop heeft (december, januari en februari) en wordt in een sportzaal gespeeld, met een indoor bal en stick. Het veld is kleiner en de wedstrijden korter. Zaalhockey wordt georganiseerd door de KNHB en valt binnen HC Alphen onder verantwoordelijkheid van een aparte Zaalhockey commissie.


Competitiewedstrijden worden op zaterdag én zondag gespeeld (ook voor de jeugd) verspreid door heel Zuid-Holland waaronder in Alphen aan den Rijn in onze eigen HCA PKF Wallast Hockeyhal. Iedere speeldag worden er twee wedstrijden van 35 minuten gespeeld in de vorm van een drieluik.

Wedstrijdschema en trainingsdata van elk team zijn terug te vinden bij teaminfo op de website.

Neem kennis van onderstaande voorwaarden voordat je jezelf of je kind inschrijft voor de zaalhockey. Aan deelname van de zaalhockey zijn extra kosten verbonden (€ 92,00). Ook heb je een speciale zaalhockeystick nodig, een handschoen en geschikte zaalschoenen. (zie info zaaluitrusting).

 

Zaalteam

Zaalhockeywedstrijden worden gespeeld door twee teams met ieder zes spelers in het veld. Daarvan zijn doorgaans 5 veldspelers en 1 keeper. Het komt echter regelmatig voor dat een keeper in de laatste minuten van een wedstrijd voor een extra veldspeler wordt gewisseld. Een team mag maximaal zes wisselspelers op de bank hebben.

Bij de Jongste Jeugd en bij het G-hockey wordt gespeeld met 3-tallen, 6-tallen of 8-tallen.


Zaaldienst

Van ouders/verzorgers wordt verwacht dat zij een wedstrijdtafeldienst draaien. Elk team heeft een aantal keren zaaldienst en zorgen voor een goed verloop van de wedstrijden. Klik hier voor meer informatie over zaalleiding.


Scheidsrechters

Bij de Jongste Jeugd en Jeugd teams levert het team wat als thuisspelend team staat aangemerkt twee scheidsrechters / spelbegeleiders. Zij zullen alle 3 de wedstrijden van de drieluik fluiten / begeleiden. Bij de senioren teams levert ieder team één scheidsrechter die samen fluit met een scheidsrechter van de tegenpartij.

Een scheidsrechter is verantwoordelijk voor een goed verloop van de wedstrijd, het invullen en versturen van het digitale wedstrijdformulier.

Op de website van de KNHB vind je de spelregels en de afspraken die gemaakt zijn met betrekking tot de regels.


Inschrijving en contributie

Aan de coaches/managers wordt gevraagd de namen van de meespelende teamleden door te geven.

Contributie 2023-2024: € 92,00 per teamlid. Deze extra zaalhockey contributie wordt eind november geïnd door middel van de gebruikelijke incasso.


Hoe te handelen voor en na de zaaltraining

Voor de zaaltraining in de HCA PKF Wallast Hockeyhal kan er op het middengedeelte tussen de twee velden warmgelopen worden. Ieder teamlid wordt dan ook verzocht 15 minuten voor aanvang van de training aanwezig te zijn. Het is ten strengste verboden ivm de veiligheid om op het middengedeelte met bal en stick in te slaan. Hier zal streng op worden gecontroleerd.


Spelregels Zaalhockey

De spelregels voor zaalhockey verschillen met die van veldhockey. Op de website van de KNHB vind je een download met het geldende spelreglement zaalhockey voor het lopende seizoen. Ook vind je daar een document met de belangrijkste verschillen tussen de spelregels in de zaal en op het veld.

Bij de Jongste Jeugd en bij het G-hockey wordt met andere spelregels gespeeld dan in de reguliere competitie. Op dezelfde pagina vind je downloads met de spelregels voor 3-tallen, 6-tallen en 8-tallen en tevens een document met aandachtspunten voor spel- en teambegeleiders.

Wil je de spelregels op je mobiel raadplegen? Gebruik dan de app van hockey.nl. In die app vind je onder de knop ‘Meer’ ook de spelreglementen.


 

Video


Contact


Adres
Olympiaweg 3,
Sportpark Zegersloot,
2406 LG Alphen a/d Rijn
(0172) 475903
[email protected]

Postadres
Postbus 8,
2400 AA Alphen a/d Rijn