Sportiviteit & Respect
9ahjdrkn.png Buiten.jpg

Sportiviteit & Respect

Bij HC Alphen vinden we sportiviteit natuurlijk heel belangrijk. Niet alleen op het veld, maar overal binnen de club. Zo vinden we het vanzelfsprekend dat iedereen elkaar met respect behandelt: kinderen, ouders, coaches, scheidsrechters, barpersoneel… We willen dat iedereen zich welkom voelt.
Gelukkig gaan veel zaken vaak vanzelf al goed. Toch vinden we het prettig om een aantal zaken vast te leggen. We noemen er hier een paar. 

Shake Hands
Enkele jaren geleden is HC Alphen gestart met Shake Hands. Inmiddels is dit helemaal ingeburgerd in de club. Wat houdt Shake Hands in?
  1. Bij de start van elke wedstrijd wedstrijd vormen beide teams een line up, geven elkaar een hand en wensen elkaar een prettige wedstrijd.
  2. Na elke wedstrijd geven alle spelers, de beide scheidsrechters en de coaches elkaar een hand om te bedanken of te feliciteren.
  3. Daarna wordt er gezamenlijk iets gedronken ter afronding van de wedstrijd op het terras of in het clubhuis.

De blauwe kaart: een complimentje waard!
De jeugdteams van HC Alphen delen blauwe kaarten uit aan de bezoekende teams bij een thuiswedstrijd. Op de kaart schrijven zij waarom het bezoekende team zo sportief was. Een mooie aanvulling op het shake hands dus.
Met de blauwe kaart willen we de jeugdteams op een andere manier naar de wedstrijd laten kijken. We willen meer nadruk leggen op wat er goed gaat en wat zij als positief ervaren. Niet alleen voor de teams, maar ook voor de begeleiders en supporters is het een manier om bij te dragen aan sportieve en respectvolle hockeywedstrijden. En dat draagt bij aan een positieve sfeer op de club.

Wie spreek je aan als je een probleem hebt?
Binnen een vereniging kunnen natuurlijk wel eens zaken spelen waar je veel moeite mee hebt. Vaak kun je daarvoor terecht bij je coach. Ook kun je naar je lijncoördinator of een bestuurslid gaan. Als je moeite hebt met iemands gedrag, kun je misschien het beste eerst proberen er met die persoon zelf uit te komen. Bespreek het probleem rustig met elkaar, al dan niet met een kop koffie. Vaak is een probleem dan al snel de wereld uit.

Vertrouwenspersoon
Er zijn situaties waarin je liever iemand spreekt die 100% onafhankelijk is. Bijvoorbeeld in het geval van seksuele intimidatie, pesten of ander ongewenst gedrag. Alle leden, maar ook ouders, begeleiders, coaches en trainers kunnen bij deze vertrouwenspersoon terecht. 
De vertrouwenspersoon heeft geen enkele relatie met het bestuur en is dus volledig onafhankelijk. Een vertrouwenspersoon kan adviseren, kan bemiddelen en informeren over de procedures die je moet volgen als verdere stappen nodig zijn. 
Bas van Batenburg is de vertrouwenspersoon van onze vereniging. Heb je een kwestie die je met hem wilt bespreken? Stuur dan een mail naar [email protected].

Meer weten?