Nieuwsbericht
fotoheader2.jpg header.jpg
Communicatie

LET OP: spelregelwijzigingen!

Nieuws afbeelding 30-8-2019


Voor het aankomend seizoen heeft de KNHB een aantal spelregelwijzigingen gepubliceerd. Hieronder kun je lezen welke wijzigingen dat zijn. In het bijgevoegde document staat het volledige spelreglement: https://www.knhb.nl/app/uploads/2019/08/KNHB-Spelreglement-Veldhockey-2019.pdf

 

We gaan er van uit dat alle spelers, coaches en uiteraard scheidsrechters zorgen dat ze van deze nieuwe spelregels op de hoogte zijn. Mocht je nog vragen hebben stel ze dan gerust aan één van onze CS+ers (in het feloranje shirt). Die leggen het graag aan je uit. Veel plezier en succes in het nieuwe seizoen!


  1. Alle elftalwedstrijden (zowel junioren als senioren) worden vanaf komend seizoen gespeeld in vier kwarten van elk 17 ½ minuut. De rust tussen de kwarten 1 en 2 én 3 en 4 bedraagt maximaal 2 minuten. De rust tussen kwart 2 en 3 bedraagt 5 minuten tenzij het noodzakelijk is te sproeien. Alleen tussen kwart 2 en 3 wordt er van helft gewisseld.
  1. Spelhervatting door de verdedigende partij direct na afloop van een strafcorner mag genomen worden met een masker op. Dit mag niet door middel van een self-pass. 
  1. Vanaf dit seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Het is dus niet meer mogelijk om met een vliegende keeper te spelen. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen. Bij een strafcorner mogen de spelers de volgende extra beschermende kleding dragen: masker, kniebeschermers (mits onder de kousen of in dezelfde kleur als de kousen), handschoenen, toque. Dus geen helm en geen keepershandschoenen. Let op: bij een strafbal mag de (volledig aangeklede) keeper teruggewisseld worden.
  1. Er is geen verschil meer tussen de beëindiging van een gewone strafcorner en een uitspeelcorner. Een uitspeelcorner is een strafcorner die aan het einde van een kwart wordt gespeeld als het eindsignaal al heeft geklonken. Voor alle strafcorners geldt dat ze voorbij zijn als de bal vijf meter buiten de cirkel (dus buiten de stippellijn) is geweest of om een andere reden waardoor de strafcorner ten einde is. Als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel komt, is dit dus geen einde meer van de strafcorner.
  1. Verdedigers moeten te allen tijde vijf meter afstand houden bij een vrije slag, ook als ze in de eigen cirkel staan. Als een tegenstander op een meter van de cirkel een vrije slag krijgt, dan moet de verdediger dus op vier meter binnen de cirkel gaan staan. Een uitzondering geldt als de aanvaller ervoor kiest de vrije slag direct te nemen. De verdediger heeft dan geen tijd om op vijf meter te gaan staan en mag dan de aanvaller schaduwen binnen de cirkel. Grijpt de verdediger die niet op 5m afstand stond toch in, dan is het een strafcorner. 
  1. Een vrije slag voor de verdedigende partij voor een overtreding in de cirkel mag voortaan ook vanaf elke plek binnen de cirkel worden genomen. Afgelopen jaren mocht dit enkel op de loodlijn ter hoogte van de overtreding tussen achterlijn en kop cirkel. Let op: wanneer het uitslaan is dan moet de bal nog steeds op de loodlijn genomen worden.
  1. Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt, voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen. 

Video


Contact


Adres
Olympiaweg 3,
Sportpark Zegersloot,
2406 LG Alphen a/d Rijn
(0172) 475903
[email protected]

Postadres
Postbus 8,
2400 AA Alphen a/d Rijn