Zaalhockey
fotoheader2.jpg header.jpg

Zaalhockey

Zaalhockey vindt plaats in de periode dat Veldhockey winterstop heeft (december, januari en februari) en wordt in een sportzaal gespeeld, met een indoor bal en stick. Het veld is kleiner en de wedstrijden korter. Zaalhockey wordt georganiseerd door de KNHB en valt binnen HC Alphen onder verantwoordelijkheid van een aparte Zaalhockey commissie.

Competitiewedstrijden worden op zaterdag én zondag gespeeld (ook voor de jeugd) verspreid door heel Zuid-Holland waaronder in Alphen aan den Rijn (Arena of de Rijnstreekhal). Iedere speeldag worden er twee wedstrijden van 35 minuten gespeeld.

Wedstrijdschema en trainingsdata van elk team zijn terug te vinden bij teaminfo op de website. 

Neem kennis van onderstaande voorwaarden voordat je jezelf of je kind inschrijft voor de zaalhockey. Aan deelname van de zaalhockey zijn extra kosten verbonden (€ 70,00). Ook heb je een speciale zaalhockeystick nodig, een handschoen en geschikte zaalschoenen.  (zie info zaaluitrusting).

Zaalteam
Zaalhockeywedstrijden worden gespeeld door twee teams met ieder zes spelers in het veld. Daarvan zijn doorgaans 5 veldspelers en 1 keeper. Het komt echter regelmatig voor dat een keeper in de laatste minuten van een wedstrijd voor een extra veldspeler wordt gewisseld. Een team mag maximaal zes wisselspelers op de bank hebben.
Bij de Jongste Jeugd en bij het G-hockey wordt gespeeld met 3-tallen, 6-tallen of 8-tallen.

Zaaldienst
Van ouders / verzorgers wordt verwacht dat zij een wedstrijdtafeldienst draaien. Elk team heeft een aantal keren zaaldienst en zorgen voor een goed verloop van de wedstrijden. Klik hier voor meer informatie over zaaldienst/ zaalleiding

Scheidsrechters
Ieder team levert per wedstrijd een scheidsrechter. Dit moet het team zélf regelen! 
Een scheidsrechter is verantwoordelijk voor een goed verloop van de wedstrijd,  het invullen en versturen van het digitale wedstrijdformulier. 

Op de website van de KNHB vind je de spelregels en een briefing voor scheidsrechters in de zaal.

Inschrijving en contributie
Aan de coaches/managers wordt gevraagd de namen van de meespelende teamleden door te geven vóór 1 november 2019.
Contributie 2019-2020: € 70,00 per teamlid. Deze extra zaalhockey contributie wordt eind november geïnd door middel van de gebruikelijke incasso. 

Hoe te handelen voor en na de zaaltraining
Hockeyteams die als eerste trainen, zorgen dat de balken worden neergelegd. Bij de jeugd DEF-teams vragen we hiervoor hulp van de ouders. 
Het laatste team dat traint, dient de balken op te ruimen en op te bergen zoals door de beheerder of conciërge gewenst.
De zalen worden afgesloten door de zaalbeheerder of conciërge. 
Als je als team niet gaat trainen, geef dit dan door aan de zaalcommissie. Een ander team maakt wellicht graag gebruik van de beperkt beschikbare ruimte. 
De planning van de trainingen is heel strak. Zorg dus dat je niet meer tijd gebruikt dan de toegewezen tijd, zodat andere teams op tijd kunnen beginnen.

Zaaltrainingslocaties
  • Sporthal De Rijnstreekhal, Dillenburg 1, Alphen aan den Rijn 
  • Sporthal Oudendijk, Bateweg 78, Woubrugge
  • Sporthal De Arena, Diamantstraat 29-31, Alphen aan den Rijn
  • Poelgeesthal, vrijetijdscentrum Ridderhof, Arie Hogenespad 1, Koudekerk aan den Rijn
  • Sporthal Het Spant, Larikslaan 20, Leimuiden

Spelregels Zaalhockey
De spelregels voor zaalhockey verschillen met die van veldhockey. Op de website van de KNHB vind je een download met het geldende spelreglement zaalhockey voor het lopende seizoen. Ook vind je daar een document met de belangrijkste verschillen tussen de spelregels in de zaal en op het veld.

Bij de Jongste Jeugd en bij het G-hockey wordt met andere spelregels gespeeld dan in de reguliere competitie. Op dezelfde pagina vind je downloads met de spelregels voor 3-tallen, 6-tallen en 8-tallen en tevens een document met aandachtspunten voor spel- en teambegeleiders.

Wil je de spelregels op je mobiel raadplegen? Gebruik dan de app van hockey.nl. In die app vind je onder de knop ‘Meer’ ook de spelreglementen.